Onze projecten

PROJECTEN

DOMA MERA 

DUSHANBE, TAJIKISTAN 

In Tajikistan werken veel vrouwen en kinderen gedwongen door een pooier, armoede of andere omstandigheden in de seksindustrie. Door de grote armoede voelen zij zich verantwoordelijk voor hun familie. Maar omdat ze vaak geen opleiding en geen baan hebben, komen ze in een wereld van gedwongen prostitutie en drugs terecht. Ze wonen voornamelijk op straat, in kelders van flatgebouwen of huizen die gebruikt worden als bordeel. Zo ook in Dushanbe, de hoofdstad van Tajikistan. De Safe Home waarin de moeders en kinderen in Tajikistan worden opgevangen heet Doma Mera. Dit betekent ‘huis van vrede’. Doma Mera is de eerste en enige 24-uurs opvang voor vrouwen in Tajikistan. De Safe Home is vergelijkbaar met een Nederlandse crisisopvang. Alle moeders en kinderen die opgevangen worden krijgen medische zorg, begeleiding en praktische ondersteuning om zelfredzaam te worden. Doma Mera heeft een huisbakkerij waar vrouwen tijdens de eerste periode van hun herstel kunnen werken. Zodra ze sterk genoeg zijn, wordt er passend ander werk voor hen gezocht. Doma Mera bereidt de vrouwen in de opvang voor op een nieuw leven. Een leven zonder afhankelijkheid van de seksindustrie, een leven vrij van verslaving, een leven met een hoopvolle toekomst. 


Ons team doet ook straatwerk. Zo bouwen we relaties op met vrouwen en tienermeisjes die gedwongen in de prostitutie werken. De vrouwen en kinderen die tot nu door Doma Mera zijn opgevangen, zijn daar dankzij het straatwerk terechtgekomen. 

BACHCHA 

CHENNAI, INDIA 

In India leven ontelbaar veel kinderen op straat. Ze hebben ouders die door armoede of andere moeilijke omstandigheden niet voor hen kunnen zorgen. Daardoor lopen ze groot risico om verhandeld te worden voor de seksindustrie of voor kinderarbeid in fabrieken of op katoenplantages. Home of Change biedt deze kinderen en hun ouders begeleiding, zorg en veiligheid. Bachcha betekent ‘kind’ en is de naam van het project dat tien jaar geleden als weeshuis begon. Het huis werd opgezet door de Indiase Freddie en Daisy, in samenwerking met Ferry Ruijtenberg, een van onze bestuursleden. 

Sinds juli 2018 is Bachcha onderdeel van Home of Change en de veldwerkers van het project zijn daarmee deel geworden van ons internationale team. Bachcha is in de loop van de jaren uitgegroeid van een weeshuis tot een gemeenschapsproject, waarbij kinderen en ouders in hun eigen leefomgeving begeleid worden. Hierdoor worden hele gezinnen én de gemeenschap waarin zij leven, opgebouwd en bekrachtigd. We hopen in het komende jaar van start te gaan met een Source Project in Chennai om zo de zelfredzaamheid van vrouwen en moeders te vergroten.  

 

Ikhaya Loxolo

PORT ELIZABETH, ZUID-AFRIKA 

In Zuid-Afrika vindt veel mensenhandel plaats, zowel nationaal als internationaal. Het is een zogenaamd doorvoerland maar ook worden veel meisjes vanuit de binnenlanden, vaak door vrienden en familie, geronseld om als prostituee te gaan werken. Ze worden onder valse voorwendselen overgehaald om te verhuizen naar steden als Durban, Kaapstad of Port Elizabeth. Ze hopen dat hun dromen daar werkelijkheid zullen worden, maar het tegendeel is waar. 

 

Twee jaar geleden startte Home of Change in Port Elizabeth het project Ikhaya Loxolo. Dit betekent net als Doma Mera ‘huis van vrede’. Ons werk begon als straatwerk onder meisjes en vrouwen die in de gedwongen prostitutie werken en in 2016 openden we een huiskamer waar zij terecht konden voor een kop koffie, een goed gesprek, naailes en computertraining. We zijn momenteel bezig met het doorstarten van Home of Change in Port Elizabeth en houden je via onze social media en nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen.


NIEUWS: 

Sinds november 2018 zijn we ook betrokken in Jeffreys Bay. We hebben daar tijdens een werkbezoek veel organisaties en hulpverleners ontmoet, waardoor een anti-mensenhandelforum ontstaan is. We gaan helpen bij de training van ouders, leerkrachten, politie-agenten en hulpverleners. We gaan ook meedenken over het opzetten van een werkvoorziening in de regio.

TASTE & SEE 

LEEUWARDEN, NEDERLAND 

Geschat wordt dat veel vrouwen op de Weaze, de rosse buurt van Leeuwarden, via mensenhandel in de prostitutie terechtgekomen zijn. De meeste vrouwen zullen dit echter niet zomaar toegeven of vertellen. Er zijn 130 ramen waar zo’n 80 vrouwen achter werken. Veel van deze vrouwen komen uit Oost-Europa en Latijns-Amerika, en de omstandigheden waarin ze werken en wonen zijn erg slecht. Daarom zijn we in samenwerking met het Leger des Heils het kookproject Taste & See gestart, met als doel om vriendschap met prostituees op te bouwen en hun welzijn te ondersteunen. 

Het team van Taste & See bestaat uit tien vrijwilligers, die eens per week een maaltijd koken voor de vrouwen die op de Waeze werken. De medewerkers van het Leger des Heils vragen tijdens hun bordeelbezoeken of de vrouwen zaterdags een warme maaltijd willen. Home of Change zorgt er vervolgens voor dat deze in de huiskamer van het Leger des Heils klaarstaan. De vrouwen halen hun maaltijden daar op, wat meteen gelegenheid biedt om een praatje te maken. Als hulp nodig blijkt of als een vrouw aangeeft uit te willen stappen, pakt het Leger des Heils dit verder op. Samen met andere lokale organisaties die professionele hulpverlening en zorg aan slachtoffers van mensenhandel bieden. 

BACHCHA KIDS COMMUNITY

CHENNAI, INDIA

Bachcha is sinds juli 2018 onderdeel van Home of Change. Dat wat begon als een kindertehuis, opgezet met de steun van ons bestuurslid Ferry Ruijtenberg, is uitgegroeid tot een prachtig gemeenschapsproject, waarbij kinderen en ouders in hun eigen leefomgeving begeleid worden. Voor de kinderen van Bachcha hebben we de Bachcha Kids Community opgezet. Hiermee is het oorspronkelijke adoptieplan van de organisatie verandert, maar bestaat nog steeds de mogelijkheid om kinderen maandelijks te sponsoren. De Bachcha Kids Community bestaat uit de 25 kinderen die eerder in het weeshuis van Bachcha woonden. Ze worden nu in een veilig gezin opgevoed, waardoor ze ook weer actief deel de gemeenschap van Chennai zijn. We geloven dat ook dit belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderen. De (pleeg)ouders van de kinderen van de Bachcha Kids Community worden wekelijks

begeleid en de kinderen gaan allemaal naar school. 

Al 9 kinderen van de Bachcha Kids Community worden vanuit Nederland voor €35,- per maand financieel ondersteund. Voor de 16 andere kinderen zijn wij nog op zoek naar enthousiaste sponsors! In verband met de privacy van de kinderen

en hun (pleeg)ouders koppelen we de kinderen niet aan één sponsor die

vervolgens een foto en persoonlijke gegevens van een kind opgestuurd krijgt

(wat eerder wel het geval was). Wel sturen we eens per jaar een speciale nieuwsbrief, waarin we persoonlijke verhalen van de kinderen en hun (pleeg)ouders vertellen en andere leuke en belangrijke informatie met je delen. Ook organiseren we eens per jaar een informatieavond waar we je persoonlijk voor zullen uitnodigen. We verzekeren dat als jij maandelijks een van de kinderen van de Bachcha Kids Community ondersteunt, jouw gift altijd aan één kind gekoppeld zal worden. Jouw maandelijkse sponsoring komt dus altijd bij hetzelfde kind terecht, zolang je hem of haar financieel ondersteunt. Wil jij een kind van de Bachcha Kids Community steunen, laat het ons weten via ons contactformulier of stuur een mail naar info@homeofchange.nl. Dan kunnen wij je de nieuwsbrief sturen en je kunnen uitnodigen voor de informatieavonden.

DE 4 SPEERPUNTEN VAN ONS WERK ZIJN:

Safe Homes 


Home of Change biedt een veilig thuis voor vrouwen en kinderen die risico lopen om in mensenhandel of hedendaagse slavernij terecht te komen of daaruit vrijkomen. 

Bewustwording 


Home of Change creëert bewustwording met betrekking tot mensenhandel door middel van campagnes en het initiëren van nationale en internationale samenwerking. 

Source Projects


Door middel van Source Projects bieden we in brongebieden van mensenhandel, werkvoorzieningen voor vrouwen, om zo hun zelfredzaamheid te vergroten.  

Samenwerking 


Wij werken op een cultureel sensitieve manier en streven ernaar om mensen en lokale organisaties met elkaar te verbinden en zo projecten te faciliteren.    

 

We ondersteunen 

nu 110 vrouwen en kinderen 

RECHT IN HUIS 

Help vanuit jouw huis om mensenhandel nog meer onder de aandacht te brengen.

NIEUW! DE THREE PEAKS CHALLENGE 

Ga deze geweldige uitdaging aan en klim voor de vrijheid van een ander!

RUN FOR CHANGE 

Kom in beweging voor de vrouwen en kinderen die wij hulp bieden. 

Geef een gift 

We waarderen je betrokkenheid bij onze organisatie. En ook jij kunt bijdragen aan de vrijheid van een ander! Bijvoorbeeld door onze projecten financieel te ondersteunen door middel van een eenmalige of maandelijkse gift.     

Versterk ons team 

Home of Change bestaat uit een team van enthousiaste vrijwilligers. Of het nu om een eenmalige campagne gaat of langdurige betrokkenheid bij ons werk, met elkaar zetten we ons in voor de vrijheid en veiligheid van een ander. 

Kom in actie 

Houd jij van een uitdaging en heb je altijd al drie bergen in 24 uur willen beklimmen? Dan zijn we op zoek naar jou! Maar ook als jij andere passies en talenten hebt, kun je je natuurlijk voor Home of Change inzetten! 

thin

© 2011 - 2018 HOME OF CHANGE NEDERLAND, ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN