Wie we zijn

Ons verhaal 

Jacqueline van Liere

Oprichter van Home of Change NL

Jacqueline van Liere is de oprichter van Home of Change Nederland. Na haar studie SPH heeft ze in Zuid-Afrika gewerkt, waar ze misbruikte kinderen op een creatieve manier hun verhaal leerde vertellen. Veel van deze kinderen verkochten zichzelf in de straten van het dorp of werden op warme zomeravonden verhuurd op het strand. Deze rauwe werkelijkheid was aanleiding voor haar om in samenwerking met plaatselijke organisaties op te komen voor deze kinderen. Nadat Jacqueline terugkwam uit het buitenland heeft ze vrijwilligerswerk gedaan bij een mensenrechtenorganisatie en deed ze een korte studie interculturele communicatie om zich zo verder te ontwikkelen op het gebied van mensenrechten en gemeenschapsontwikkeling. Een onderzoeksreis naar Haïti en de Dominicaanse Republiek was voor haar de aanleiding om Home of Change in Nederland te beginnen. De organisatie bestond toen een jaar in Amerika, bestaande uit de oprichter Carolina Flores en een aantal vrijwilligers. Carolina heeft de organisatie in 2013 overgedragen aan Jacqueline, omdat zij en haar man een geweldige baan aangeboden kregen bij een andere internationale organisatie. 

Esther Vlot

Internationaal directeur Home of Change

Vanaf 17 oktober 2020 heeft Jacqueline van Liere haar rol als bestuurder van Home of Change overgedragen aan Esther Vlot.

Tijdens haar stage in de vrouwenopvang kwam Esther in aanraking met Maria. Een jonge vrouw die gevlucht was uit haar dorp in Sierra Leone en in contact kwam met een blanke man die haar beloofde te helpen. Maria kreeg een vals paspoort en reisde met de man naar Nederland met de hoop op een betere toekomst. Eenmaal in Nederland aangekomen werd Maria opgesloten in een huis en gedwongen tot prostitutie. Het is Maria gelukt om te ontsnappen uit de situatie en door de politie is zij naar de vrouwenopvang gebracht. Hoewel Maria haar fysieke vrijheid terug had, was haar toekomst onzeker en werd ze achtervolgd door het verleden. Zo leerde Esther de verhalen van Maria en andere vrouwen kennen die slachtoffer waren geworden van mensenhandel. Dit onrecht raakte haar en vanaf dat moment werd het haar persoonlijke missie om zich in te zetten voor slachtoffers van mensenhandel. Esther verdiepte zich in de complexiteit van het fenomeen mensenhandel en de aanpak daarvan. Zo volgde zij de minor aanpak mensenhandel tijdens haar opleiding tot maatschappelijk werker, begeleidde ze slachtoffers in haar werk en studeerde af op het thema mensenhandel. Via een collega hoorde zij over het werk van Home of Change en nam in 2015 contact op met Jacqueline. Jacqueline en Esther deelden hun gezamenlijke passie om zich in te zetten voor slachtoffers van mensenhandel en Esther werd vrijwilliger en ondersteunde Jacqueline in haar taken als bestuurder. Jacqueline nam na 10 jaar pionieren in 2020 de moedige stap om de stichting over te dragen aan een nieuwe bestuur en vertrouwde Esther toe de rol toe van bestuurder van haar over te nemen.

 

Alle medewerkers van Home of Change doen hun werkzaamheden op vrijwillige basis en ontvangen hier geen salaris voor. Alleen de huismoeder in onze SafeHome in Tajikistan ontvangt een maandelijkse vergoeding voor de zorg voor de vrouwen en kinderen. Zo zorgen we ervoor dat elke euro, zoveel mogelijk, direct besteed wordt aan onze projecten.

VRIJWILLIGERS

14  

NEDERLAND 

10 

TAJIKISTAN 

4  

Ons Team 

Home of Change bestaat uit een team enthousiaste vrijwilligers die zich allemaal op eigen wijze inzetten. Of het nu om een eenmalige campagne gaat of langdurige betrokkenheid bij de organisatie, met elkaar zetten we ons in voor de vrijheid en veiligheid van vrouwen en kinderen. Wegens de veiligheid van onze vrijwilligers in Tajikistan maken we hun gegevens niet openbaar op onze website en social media, maar ook zij zijn onderdeel van ons team.

Het bestuur van Home of Change komt minimaal twee keer per jaar bij elkaar om de activiteiten van de stichting te bespreken, en te beoordelen of deze in lijn zijn met onze visie en missie. Tevens worden dan de financiële jaarverslagen doorgenomen en gekeurd.

Maak kennis met onze teamleden uit Nederland: 

David Grin

Member of the board

Ik ben David Grin, bestuurslid (voorzitter) en ben betrokken bij het project Doma Mera in Tadjikistan. Ik onderhoud het contact met onze opvang en breng werkbezoeken aan het project namens de stichting. Deel uitmaken van het team van deze organisatie die zich inzet voor kansarme vrouwen en kinderen, vind ik erg belangrijk. Mijn bijdrage is mijn manier om het onrecht, dat er niet zou moeten zijn, te bestrijden. Ik ben daarom ook trots op de projecten die wij ondersteunen om kansarme vrouwen en kinderen weer perspectief te geven. 

Marleen Oskamp

Treasurer 

Ik ben Marleen, 31 jaar jong, getrouwd met Pieter en trotse mama van een dochter (4) en een zoon(1). Ik ben in aanraking gekomen met HoC via Esther. Haar passie voor dit werk stak mij aan. Het probleem van de mensenhandel is groot en ieder mensenleven is van evenveel waarde als het leven van jou en mij. Daarom ben ik dankbaar dat ik mijn kwaliteiten mag inzetten om als penningmeester het werk van HoC te steunen en betrokken te zijn bij alle projecten en activiteiten. Zo maken we als vrijwilligers met elkaar het broodnodige verschil in het leven van onze medemens!


Ferry Ruitenberg

Charming Chairman 

Sinds vier jaar ben ik als bestuurslid betrokken bij Home of Change. Wat ik heel mooi vind aan de stichting is dat alles wat we doen om relatie gaat. Daarbij staan de vrouwen en kinderen die we steunen centraal in alles wat we overwegen en besluiten. Dat vind ik goud waard. Ik geniet ervan om met mijn ondernemershart bij te kunnen dragen aan het opzetten en ontwikkelen van projecten. Op die manier bijdragen aan gerechtigheid ervaar ik als een voorrecht. 

Abe

Mountain Conqueror

Ik hou van verhalen en Home of Change heeft een ontzettend mooi verhaal van mensenlevens die worden veranderd. Daar doe ik maar al te graag aan mee! Voor de projecten van Home of Change trotseren we met de Three Peaks Challenge drie bergen. Ik mocht de groep klimmers begeleiden, enthousiasmeren en tot één team vormen. Ik heb zin in de volgende klim, omdat het echt tijd en kracht vergt, maar vooral omdat ik het geweldig vind om samen met een ploeg heel verschillende mensen zo’n toffe uitdaging te volbrengen. 

Ilde

 

Binnenkort meer over deze nieuwe vrijwilliger…

Evanne

Green Queen 

Sinds de zomer van 2018 betrokken bij HoC. Toen ik het team ontmoette, werd ik gelijk enthousiast: wat een ontzettend fijn team met bevlogen mensen die een hart hebben voor vrouwen en kinderen die de hulp zo nodig hebben! Ik wil heel graag opstaan voor gerechtigheid, en heel specifiek op deze plek, omdat ik de zienswijze van HoC bewonder en mee wil werken aan een eerlijkere wereld. 

Sjoerd

King of Climbs

Hallo, ik ben Sjoerd Venema en sinds 2011 betrokken bij HoC. Met Kili Unlimited heb ik twee keer de Uhuru Challenge mogen mee-organiseren. In de afgelopen jaren heb ik Home of Change zien groeien en met elkaar hebben we veel mooie momenten mee mogen maken. HoC zet zich in voor zeer kwetsbare vrouwen en kinderen in complexe omstandigheden; ik heb hier veel waardering en bewondering voor. 

Gerina

Quirky Counselor 

Ik heb Home of Change tijdens mijn afstuderen leren kennen en direct in mijn hart gesloten; een kleine groep gepassioneerde mensen die zich inzet voor kwetsbare vrouwen en kinderen. Ik heb mee mogen gaan naar Tajikistan en Zuid-Afrika, om te zien wat Home of Change daar betekent. En dat is fantastisch! Mooie projecten met betrokkenheid van lokale mensen met ondersteuning van Home of Change. Deze vrouwen en kinderen een kans kunnen en mogen geven in het leven, is het mooiste gebaar dat je kunt maken. Je eigen keuze maken, je eigen leven leiden, iets wat voor de meesten van ons zo vanzelfsprekend klinkt. 

Sally

International studentfoodie

Hallo, mijn naam is Sally en ik ben Amerikaans en Zweeds. Sinds 2019 woon ik in Groningen en ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik ben 23 jaar oud en studeer psychologie aan de Rijksuniversiteit. In mijn vrije tijd kook ik graag, daarom heb ik mij meteen aangemeld toen ik zag dat het HoC vrijwilligers zocht. Ik kijk ernaar uit om het HoC-team te komen versterken.

– P.S. Still in the process of learning Dutch!